Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Изгубити стид значи, на крају крајева, признати себе савршеним."
Св. Николај Велимировић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

ЈАВНА ДЕБАТА "МОЈЕ МЕСТО, МОЈ СВЕТ"

У недељу 21.12. 2014.г. одржана је јавна дебата „Моје место, мој свет од савремене комуникације до глобализације“  у биоскопској сали Народне библиотеке у Осечини. Међу 180 посетилаца – учесника биле су и представнице Дебатног клуба, новинарске и литерарне секције Ваљевске гимназије: Сара Ђурић, Ђурђина Марић, Марија Стефановић, Мирена Радојичић, Бојана Прерадовић, Теодора Радовић, Сара Ђурђевић, Милица Николић, Дуња Павловић  и професорка Миленa Милисављевић.

Добродошлицом  у природи госте је дочекао Светозар Гачић, руководилац Музеја у Осечини, бивши гимназијалац. Лаганом шетњом од цркве до Спортског центра и споменика браћи Недић приближио је  средњошколцима и студентима историју овог краја. О важности  и делатности Народне библиотеке Осечина говорила је Ана Ивковић, директорка библиотеке.

Трибина је покренута на иницијативу младих из Осечине уз подршку редитеља  Петра Станојловића  како би се разговарало о употреби  нових медија, могућностима да млади представе себе, свој завичај, да негују истинске вредности, да размене идеје, покрену значајне акције и изнесу  проблема са којима се суочавају. Подстицај за богату дискусију дали су  уводним, занимљивим и садржајним излагањима  Милан Поповић, новинара РТС-а, Ђорђе Станојевић, академски сликар, Немања Ковачевића,  новинар из Ужица и Петар Станојловић, филмски и телевизијски редитељ.

Филмски запис Модерни праљуди осмислили су чланови организационог одбора  под руководством драматурга  Драгане Јаковљевић, некадашње ученице Ваљевске гимназије, а наратор је била Марија Стефановић, садашња гимназијалка. Симболичном сликом младих окупљених око ватре у природи наговестили су видне пламичке у малим срединама који се могу распламсати у пријатну ватру добро осмишљених и реализованих идеја којима ће  млади мењати слику краја и земље.

У дискусији су учествовали и представници многобројних организација из више градова Србије (СКОНУС, Хуманитарна организација Нови Београд, студенти Теолошког факултета, Факултета организационих наука, Академије лепих уметности, Мегатренд универзитета, Друштва за академски развој, невладина организација Уједињена Србија, удружење уметника из Ваљева ВАКУМ, ученици и професори Осме београдске гимназије и средњих школа из Ваљева). Трибина је  трајала више од три сата  и потврдила је важност идеје младих из   Осечине  да први покрену фестивал нових медија.

Након трибине, за госте је приређен свечани коктел у просторијама Спортског центра у Осечини. Посетиоце су били задовољни и охрабрени да иду ка свом циљу користећи богатство свог краја подстакнути и  поклоном, сувим шљивама, симболом места у коме су гостовали.

Полазнице новинарске радионице и њихова  менторка,  новинарка Ивана Павловић, некадашња ученица Ваљевске гимназије,   разговарале су са  младим новинаром Немањом Ковачевићем, добитником признања за хуманост и ширење културе. Чланови Дебатног клуба размениће  утиске са руководиоцем Горданом  Аврамовић, психологом,  која је предложила  ученицима  да буду учесници дебате. Чланови литерарне секције виђено и доживљено преточиће у литерарни радове на тему Моје место, мој свет.

Овакви сусрети младих су праве школе будућности, незаменљиви видови мотивисања да се чува језик и завичај, да се ствара, вреднује рад, правилно користе медији, да се  уважава све што је у служби човека и човечности.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 98 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs