Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет."
Нелсон Мендела

Ликовна колонија

„ОКО - ВА” 2013.


Ово је била шеста ликовна колонија „Око-Ва“. Досад је остварено преко 150 дела, те Гимназија сада поседује колекцију завидног квалитета. Овогодишња колонија 2013. одржана је у Лелићу, родном месту Николаја Велимировића, који је био ђак Ваљевске гимназије.

Места у којима се збивају колоније бирана су по некој значајној личности, лепоти места или некој другој магији.

У раду колоније су учествовали: Владета Живковић, Антоније Бурић, Андреа Драмићанин, Тијана Никитовић, Јелена Игњатовић, Сандра Софранић, Лејла и Василије Енетах Вујовић, Наталија, Никола и Миломир Романовић.

Изведено је тридесетак радова различитих поетичких приступа, техника, израза... свеже, занимљиво и чаробно. Изложба са радовима одржана је у доњем холу Ваљевске гимназије у новембру месецу са објављеним пратећим каталогом.

 

"ОКО ВАЉЕВА" 2012.

Ваљевска гимназија организује пету ликовну колонију "ОКО ВАЉЕВА 2012", од 27-30. септембра 2012. године у Ваљеву.

Учесници колоније су уметници: Миле Петровић из Уба, Братислав Стевановић из Сремских Карловаца, Милица Вергот, Јован Пантић и Влада Пантелић из Београда и Миломир Романовић, Катарина Маринковић, Тамара Пантић, Наталија Романовић из Ваљева, као и млади сликари Никола Романовић, Младен Јанковић, Лука Трипковић и Драган Марић из Ваљева.

"ГРАДАЦ" 2011.

Ликовна колонија "ГРАДАЦ 2011", чији је главни организатор Ваљевска гимназија реализована је од 22-26.  септембра 2011.  године  на  обалама  реке  Градац.

Учесници колоније су академски уметници: Братислав Стевановић и Буда Славковић, из Сремских Карловаца, Александра Грипари и Јелена Игњатовић из Атине (Грчка), Ана  Крстић  из  Мионице,  и  Миломир  Романовић,  Наталија  Романовић,  Немања Радојичић, Милан Хрњазовић и Жељко Виторовић из Ваљева.

„МЕДВЕДНИК – ПУСТИЊА 2010.“

Већ трећу годину Ваљевска гимназија организује Ликовну колонију са идејом да се сликарски представе матична места нашег краја. Учесници у колонији су углавном бивши ученици гимназије, сада високо образовани уметници. Тако је створена колекција од скоро сто слика и цртежа насталих у тим колонијама.

Ова колекција и учешће младих уметника индуковала је идеју да се у Гимназији (ходници, степениште, холови) формира галерија пост-модерне, што је и учињено. Изложбом вајара Предрага Благојевића галерија је добила и свој знак. Текст за каталог колоније „Медведник – Пустиња 2010.“ написала је историчарка уметности Марка Томић-Ђурић, докторант на Филозофском факултету. Како је истакнуто у овом каталогу, Ваљевска гимназија утврђује континуирани и систематски однос улагања у савремену уметност. Овогодишњом поставком колоније остварује се просторни и значењски однос духовног и природног простора као сугестивног контекста у којем су се одвијали уметнички процеси.

Локација на сајту: Почетна Културна делатност Ликовна колонија
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs