Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Програм обуке за младе лидере у САД

Више од пола века, грађани Сједињених Америчких Држава подржавају међународне програме образовне и културне размене као вид улагања у разумевање и мир у свету. Већ дуги низ година се организују ови програми размене у оквиру којих млади лидери из целог света посећују Сједињене Америчке Државе како би стекли искуство у оквиру америчког образовног система, проширили знање у оквиру основног поља изучавања, те да истражују америчку културу и вредности.

Ови програми пружају и Американцима непроцењиво искуство и визије из иностранства. Реализацију програма финансира Биро за образовна и културна питања Владе САД.

Програм за младе лидере Централне Европе талентованим младим лидерима из Србије, Словеније, Словачке и Мађарске пружа прилику да посете Сједињене Америчке Државе. Овај четворонедељни програм за лидере пружа тренинг и наставу из области лидерства и развоја пројеката, различитости, америчке културе, историје и друштва. У овом програму су учествовала и два ученика Ваљевске Гимназије и то: Тијана Ристовић II4 и Борис Мајић III1 као и професорка Бранка Јевтић- Стојановић.

Meridian International Center, невладина организација са седиштем у Washington, DC, реализује Програм за младе лидере централне Европе у сарадњи са Иницијативом младих за људска права из Србије.

Циљ пројекта јесте да промовише узајамно разумевање и поштовање између средњошколаца и одраслих лидера из Србије, Словеније, Словачке, Мађарске и САД, обогаћујући их вештинама потребним да постану грађански лидери у глобализованом свету. Десет младих учесника (узраста 16-18 година) и један или два одрасла лидера је представљало сваку од наведених земаља, а у пројекту ће учествовати и по четири млада човека из сваке од следећих америчких заједница: Raleigh, NC, Burlington, VT and Kansas City, MO.

Програм обухвата двосмерну размену између Централне Европе и Сједињених Америчких Држава. Учесници из Централне Европе путују у Сједињене Америчке Државе у јулу 2012, а повратак је планиран у августу 2012, када ће учесници из САД допутовати у Србију и Мађарску. Што се тиче Србије (која је у почетку и била земља на коју је стављен фокус програма) 10 средњошколаца из Лознице, Прешева, Шапца, Бујановца и Ваљева је посетило САД, а потом су њихови суграђани угостили 12 младих из САД, који су у двонедељној посети Србији.

Тродневни семинар алумниста у Београду од 16-19 августа је завршница програма и њему су присуствовали сви учесници Програма. Полазници семинара учествовали су у радионицама о писању пројеката, медијима, фотографисању, а поред заједничког рада, дружили се, представљали успешне пројекте са прошлогодишњег програма, разгледали Београд...

Другог дана семинара, у петак 17. августа, његови учесници су организовали акцију прикупљања школског прибора за децу из Свратишта, у парку испред хотела "Палас".

Последњег дана, 18. августа, је одржана радионица прошлогодишњег алумнисте Нила Десаија "Повезивање са пријатељима и породицом", о коришћењу друштвених мрежа и интернет сервиса за комуникацију.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 28 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs