Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Радост је привилегија оних који скромно мисле о себи."
Душко Радовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

19. поетски конкурс

ФИНАЛНО ВЕЧЕ XIX ПОЕТСКОГ КОНКУРСА
“ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“

И ове године 15. и 16. маја Ваљевска гимназија је пригодним програмом обележила „ Десанкине дане“- празник поезије. Централни део ове манифестације XIX Поетски конкурс „ Десанка Максимовић“, у организацији Ваљевске гимназије и Српске књижевне задруге, одржан је 15. маја у свечаној сали школе. Књижевно вече је отворено стиховима из ране поезије Десанке Максимовић које су рецитовале Кристина Лукић, Марија Обрадовић, Ивана Јаковљевић и Катарина Ћосић, ученице наше школе.

У првом делу вечери промовисана је збирка песама „ Тамо не постојим“, ауторке Јелене Бркић, ученице Филолошке гимназије из Београда,победнице прошлогодишњег XVIII Поетског конкурса. Уручена је награда младој песникињи, штампана збирка песама, дар Ваљевске гимназије. У другом делу књижевне вечери, представили су нам се овогодишњи финалисти, читајући избор из своје поезије. Са њиховим стваралаштвом и интересовањима ближе су нас упознале Јована Бранковић и Невена Стојнић, ученице наше школе. Жири у саставу песник Петар Пајић, песник Андреј Јелић Мариоков и професор српког језика и књижевности Ваљевске гимназије Славољуб Дукић, одлучили су да од 36 пристиглих збирки песама на овогодишњи конкурс,њих осам уђе у финале. Председник жирија, песник Петар Пајић, говорио је о поезији овогодишњих финалиста и за победника XIX Поетског конкурса „ Десанка Максимовић“ прогласио је Зорану Живановић, ученицу Филолошке гимназије из Београда и њену збирку песама „ Аurora Borealis“. Директор школе, Радиша Ковачевић, свим финалистима XIX Поетског конкурса уручио је награде и дипломе. Следећег дана, 16. маја, на Тргу песништва у Ваљеву, упркос лошим временским приликама, одржан је Поетски час, где су нам се представили Зорана Живановић, победница XIX Поетског конкурса и рецитатори Ваљевске гимназије. Затим су песници финалисти и њихови професори са ученицима и професорима Ваљевске гимназије присуствовали у Бранковини додели књижевне награде „Десанка Максимовић“ за укупно књижевно дело песнику Душку Новаковићу.


ПРОГРАМ ФИНАЛНОГ ДЕЛА 19. ПОЕТСКОГ КОНКУРСА "ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ"


НЕДЕЉА 15. МАЈ 2011. ГОДИНЕ


13:00 Окупљање финалиста Конкурса и њихових наставника (просторије Ваљевске гимназије – улица Вука Караџића 3)
13:30 Пауза за смештај учесника и ручак
15:00 Обилазак града и околине
19:00 Књижевно вече финалиста Конкурса – Свечана сала Ваљевске гимназије
20:00 Другарско вече за професоре пратиоце и домаћине

ПОНЕДЕЉАК 16. МАЈ 2011. ГОДИНЕ

11:00 Поетски час – Трг ''Десанке Максимовић''
11:50 Бранковина - Полагање цвећа на гроб Десанке Максимовић
12:00 Бранковина - Свечаност поводом доделе награде “Десанка Максимовић”
14:00 Пауза за ручак
16:00 Одлазак учесника Конкурса и њихових наставника

 

Финалисти поетског конкурса „Десанка Максимовић“

На 19. Поетском конкурсу „Десанка Максимовић“ је учествовало 36 ученика средњих школа и гимназија. Захваљујемо се свим учесницима и очекујемо сарадњу и следећих година.
Жири, у саставу: Петар Пајић, песник, Андреј Јелић Мариоков, песник и Славољуб Дукић, Професор Ваљевске гимназије, је на заседању 09. 05. 2011. године изабрао осам збирки песама у ужи избор (финале) и позвао ауторе изабраних збирки на књижевно вече финалиста 15. маја 2011. године када ће бити проглашен и победник. Финалисти 19. Поетског конкурса „Десанкa Максимовић“ су:


1. Бојана Бумбић, Карловачка гимназија, Сремски Карловци
2. Ана Голубовић, Ваљевска гимназија, Ваљево
3. Зорана Живановић, Филолошка гимназија, Београд
4. Предраг Обрадовић, Математичка гимназија
5. Милица Петровић, Гимназија „Вук Караџић“, Лозница
6. Дуња Радонић, Карловачка гимназија, Сремски Карловци
7. Никола Тодоровић, Ваљевска гимназија, Ваљево
8. Вук Шапољић, Прехрамбено-угоститељста школа, Чачак

 

Поетски конкурс ''Десанка Максимовић''

РАСПИСУЈУ

19. ПОЕТСКИ КОНКУРС
"ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ"

ЗА НАЈБОЉУ ЗБИРКУ ПЕСАМА
СРЕДЊОШКОЛАЦА


УСЛОВИ КОНКУРСА:


1. Право учешћа на конкурсу имају сви редовни ученици средњих школа на територији Србије, Републике Српске и свих допунских школа наших држављана у иностранству.
2. Радови се шаљу у једном коверту, а у два откуцана и посебно повезана примерка, под шифром. Решење шифре заједно са потврдом школе да је редован ученик доставити у посебном коверту, који се прилаже уз збирку песама.
3. Обим збирке треба да буде од 30 до 50 песама.
4. Аутори којима српски језик није матерњи треба да доставе збирке преведене на српски језик.
5. Радови се примају до 21. aприла 2011. године на адресу: Ваљевска гимназија, 14000 Ваљево, Вука Караџића 3.
6. Детаљнија обавештења могу се добити путем телефона 014/221-622 begin_of_the_skype_highlighting 014/221-622 end_of_the_skype_highlighting и 014/227-927 begin_of_the_skype_highlighting 014/227-927 end_of_the_skype_highlighting, на сајту Ваљевске гимназије www.valjevskagimnazija.edu.rs или преко e-mail адресe Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
7. О резултатима конкурса учесници ће бити обавештени најкасније до 10. маја 2010.
8. Радови се не враћају ауторима.
9. Прва награда на конкурсу је штампање победничке збирке. Уколико квалитет приспелих радова не буде на одговарајућем нивоу прва награда се неће доделити.

Дванаест најуспешнијих учесника Конкурса и њихови наставници ће бити гости Ваљевске гимназије у недељу 15. маја и понедељак 16. маја 2011. године када се у Бранковини одељује и награда "Десанка Максимовић" неком од наших истакнутих песника.

Свечано проглашење победника је је у недељу 15. маја 2011. године у Свечаној сали Ваљевске гимназије. Промоција победничке збирке за 2010. годину ће бити 15. маја 2011. године у Свечаној сали Ваљевске гимназије.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 61 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна Културна делатност Поетски конкурс 19. поетски конкурс
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs