Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Насмешите се са много доброте и мало, мало горчине. Опростите животу и свету што нису савршени."
Душко Радовић

Програм обуке за младе лидере у САД

Више од пола века, грађани Сједињених Америчких Држава подржавају међународне програме образовне и културне размене као вид улагања у разумевање и мир у свету. Већ дуги низ година се организују ови програми размене у оквиру којих млади лидери из целог света посећују Сједињене Америчке Државе како би стекли искуство у оквиру америчког образовног система, проширили знање у оквиру основног поља изучавања, те да истражују америчку културу и вредности.

Ови програми пружају и Американцима непроцењиво искуство и визије из иностранства. Реализацију програма финансира Биро за образовна и културна питања Владе САД.

Програм за младе лидере Централне Европе талентованим младим лидерима из Србије, Словеније, Словачке и Мађарске пружа прилику да посете Сједињене Америчке Државе. Овај четворонедељни програм за лидере пружа тренинг и наставу из области лидерства и развоја пројеката, различитости, америчке културе, историје и друштва. У овом програму су учествовала и два ученика Ваљевске Гимназије и то: Тијана Ристовић II4 и Борис Мајић III1 као и професорка Бранка Јевтић- Стојановић.

Meridian International Center, невладина организација са седиштем у Washington, DC, реализује Програм за младе лидере централне Европе у сарадњи са Иницијативом младих за људска права из Србије.

Циљ пројекта јесте да промовише узајамно разумевање и поштовање између средњошколаца и одраслих лидера из Србије, Словеније, Словачке, Мађарске и САД, обогаћујући их вештинама потребним да постану грађански лидери у глобализованом свету. Десет младих учесника (узраста 16-18 година) и један или два одрасла лидера је представљало сваку од наведених земаља, а у пројекту ће учествовати и по четири млада човека из сваке од следећих америчких заједница: Raleigh, NC, Burlington, VT and Kansas City, MO.

Програм обухвата двосмерну размену између Централне Европе и Сједињених Америчких Држава. Учесници из Централне Европе путују у Сједињене Америчке Државе у јулу 2012, а повратак је планиран у августу 2012, када ће учесници из САД допутовати у Србију и Мађарску. Што се тиче Србије (која је у почетку и била земља на коју је стављен фокус програма) 10 средњошколаца из Лознице, Прешева, Шапца, Бујановца и Ваљева је посетило САД, а потом су њихови суграђани угостили 12 младих из САД, који су у двонедељној посети Србији.

Тродневни семинар алумниста у Београду од 16-19 августа је завршница програма и њему су присуствовали сви учесници Програма. Полазници семинара учествовали су у радионицама о писању пројеката, медијима, фотографисању, а поред заједничког рада, дружили се, представљали успешне пројекте са прошлогодишњег програма, разгледали Београд...

Другог дана семинара, у петак 17. августа, његови учесници су организовали акцију прикупљања школског прибора за децу из Свратишта, у парку испред хотела "Палас".

Последњег дана, 18. августа, је одржана радионица прошлогодишњег алумнисте Нила Десаија "Повезивање са пријатељима и породицом", о коришћењу друштвених мрежа и интернет сервиса за комуникацију.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 67 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs