Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Чудно је како је мало потребно да будемо сретни, и још чудније: како нам често баш то мало недостаје!"
Иво Андрић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Секције

СЕКЦИЈА ЗА ФИЛОЗОФИЈУ И КРИТИЧКО МИШЉЕЊЕ

Секцију за филозофију и критичко мишљење могу да похађају ученици трећег и четвртог разреда. Чланови разговарају о развоју етике, филозофије политике и друштвене теорије, развоју демократије у антици, модерном добу и данас; Битан циљ секције јесте развој дијалога као филозофског метода долажења до истине и знања, као и освешћивање младих да уоче важне историјске обрасце на основу којих разликујемо затворена од отворених  друштава. У другом полугодишту бавимо се примењеном етиком и њеним вредносним критетијумима, односно биоетиком, генетским инжењерингом, професионалним етикама као што су правна и медицинска етика и моралне дилеме око, ових данас важних питања. Циљ овог дела рада јесте изградња моралне свести код ученика.

 
 

У оквиру школе активно раде следеће секције: литерарна, новинарска, рецитаторска, ликовна, компјутерска, фото-секција, одбојкашка, фудбалска, кошаркашка и секција за стони тенис, Драмски студио, секције за енглески, немачки, француски, руски и латински језик, оркестар, група певача, хор, секције за психологију, социологију, историју, физику, биологију, Дебатни клуб, Друштво младих математичара, Клуб љубитеља уметности, секција вршњачких едукатора, Ђачки парламент и ученичка компанија. Велики број ученика школе је активан у раду КУД-а „Абрашевић“ из Ваљева, Друштва истраживача „Владимир Мандић–Манда“ и многобројних научних семинара Истраживачке станице Петница.

Активности Друштва математичара усмерене су на припрему ученика, на такмичења, смотре, издавање часописа.

Секција за физику, поред припрема за такмичење, бави се истраживачким радовима, организује стручне екскурзије, чланови секције се укључују у истраживачке акције, посебно астрономска група и издаје часопис.

Биолози окупљени у секцији посебно су активни у раду на терену и познати по изради великог броја истраживања за које редовно освајају награде.

Чланови литерарне секције освајају значајне награде на литерарним конкурсима. Рецитаторска секција, поред учешћа на школским и градским манифестацијама, остварује успехе на републичким смотрама, а велики број њених чланова конкурише и уписује се на факултете драмских уметности.

Секције за стране језике издају часопис и организују сценско-музичке приредбе.

Драмска секција постоји од 1901. године а од 1992. године, ангажовањем професионалног позоришног редитеља, прерасла је у Драмски студио, који припрема сваке године савремене представе и учествује на такмичењима и смотрама а његови чланови су носиоци најзначајнијих награда и признања. Расадник је младих талената у свим жанровима: глуми, режији, драматургији, сценографији, који се професионално профилишу и афирмишу на филму и на сценама београдских позоришта.

Дебатни клуб учествује на турнирима и камповима у земљи и иностранству, у ТВ емисијама и осваја бројне награда. Музичка секција афирмише вокалне солисте, музичаре и групе.

Хор Ваљевске гимназије сарађује и наступа са хором КУД-а „Абрашевић“. На средњошколском такмичењу хорова 2004. године је освојио, а 2005. године делио прво место.

Фото-секција организује изложбе, учествује и осваја признања на домаћим и међународним конкурсима.

 
 

Драмски студио Ваљевске гимназије уписује у историју своје школе и нашег града 105. годину свог постојања. Сваке школске године Драмски студио припреми по једну позоришну представу, која се изводи на многим сценама широм Србије, а такође редовно учествује на такмичењима и смотрама, на којима често и побеђује. Ове године је реализована представа "Тетовиране душе" Горана Стефановског, у режији Мирослава Трифуновића-Ћише.

 
 

После вишегодишње паузе школа ће у овој школској години добити сопствени хор. Хор ће се формирати у сарадњи са КУД Абрашевић, али ће га чинити искључиво гимназијалци. Диригент хора ће бити Драган Васиљевић, пробе ће се одржавати два пута недељно. Највише чланова ће бити из првог разреда, у почетку се не очекују значајнији резултати, али за две-три године се очекују прави успеси.

 
 

Дебатни клуб је филозофско-психолошка радионица за креативну комуникацију и дебату.

Дебата се води према принципима ''Карл Попер'' дебате, као и ''План дебате'', а главни циљеви су развој критичког мишљења, развој става према одређеном делу стварности, учење аргументоване одбране мишљења, развој комуникацијских вештина, учење кроз самостално истраживање, јавни наступ и др. Дебатни клуб је ваннаставна активност где млади људи расправљају аргументовано, убедљиво и толерантно о свим темама које су њима интересантне, као и о темама око којих у том тренутку не постоји друштвена сагласност. Сваке године број младих људи заинтересованих за овај облик ваннаставног рада се повећава.

У школској 2007-08. чланови Дебатног клуба ће се обучавати кроз вршњачку едукацију, изабраће свог вођу клуба, као и кроз радионичарски рад са дебатним тренерима Мирославом Пантовић, професором филозофије и Горданом Аврамовић, психологом.

Планирано је и одржавање јавне дебате једном месечно, пријатељски сусрети Дебатних клубова Суботичке и Ваљевске гимназије за Дан школе, учешће дебатера на ''Пролећном фестивалу'' у Марибору, организовање школског турнира, као и учешће наших дебатера на турнирима и кампу које организује Асоцијација за креативну комуникацију и дебату. Клуб ће као и до сада координирати свој рад са осталим клубовима у земљи, и учествовати и на међународним дебатним турнирима.

Дебатни тренери и судије су Мирослава Пантовић, професор филозофије и Гордана Аврамовић, психолог.

 
 

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 33 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна Настава Секције
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs