Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Jeдан који хоће, увек је јачи од двојице који морају."
Војвода Живојин Мишић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Представљање књиге „Поезија Петра Пајића”

У суботу, 23. децембра 2023. године, у препуној свечаној сали Ваљевске гимназије представљена је књига, недавно објављена студија др Вере Ваш, под називом „Поезија Петра Пајића”.

Ретки су они који попут др Вере Ваш могу да се похвале да су у Ваљевској гимназији провели скоро пола века када се у стваралачко доба уплете и ђачко и радно доба. Својим знањем, ангажовањем и професионализмом, др Вера Ваш je деценијама доприносила препознатљивости и значају Ваљевске гимназије и Града Ваљева у образовној и културној баштини Србије. Била је организатор безброј промоција књига, књижевних вечери и трибина са темама из области науке, културе и уметности. Аутор је више акредитованих пројеката из области образовне праксе, уредник неколико књига поезије и зборника из области књижевне критике, аутор је неколико научних радова из области историје и теорије књижевности објављених у зборницима и књижевним часописима. Деценијама је била руководилац Драмског студија и рецитаторске секције Ваљевске гимназије.

Високе домете стручног и менторског рада професорке Вере Ваш доказују и награде Министарства културе, Министарства просвете, Друштва за српски језик и књижевност, као и награде Савеза аматера Србије. Године 2019. др Вера Ваш је постала добитник Награде Града Ваљева за област васпитно-образовног рада. Током докторских студија посвећена је научном истраживању најновијих достигнућа из области теорије књижевности. Захваљујући научном интересовању др Вере Ваш за проучавање песничког опуса Петра Пајића, песника српског неосимболизма, настала је књига која аргументовано и научно осветљава поетски траг Петра Пајића који има посебно место у историји новије српске књижевности. Књигу др Вере Ваш објавили су Српска књижевна задруга и Удружење „Ваљевски гимназијалци”.

На почетку програма добродошлицу је пожелео директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић. У име издавача говорио је Драган Лакићевић, песник и главни уредник Српске књижевне задруге и др Војислав Андрић, председник Удружења „Ваљевски гимназијалци”.

О књизи је говорила рецензент књиге „Поезија Петра Пајића”, др Марија Јефтимијевић Михајловић, виши научни сарадник Института за српску културу у Приштини, песникиња, есејиста и књижевни критичар, а о свом раду на овој студији говорила је и ауторка књиге.

Доајен српске позоришне сцене и некадашњи ваљевски гимназијалац, Воја Брајовић, говорио је песму „Буквар земље”, а доајен српског песништва, књижевник, академик, Матија Бећковић, оживео је сећања о свом „брату” по перу и по гимназији -  Петру Пајићу. Милан Нешковић, успешни позоришни редитељ и ванредни професор на Академији уметности у Београду говорио је песму „Самоуслуга”.

На промоцији смо имали прилику да чујемо некадашње чланове рецитаторске секције и вишеструке победнике Републичке смотре рецитатора „Песниче народа мог”, Милицу Ђурић, инжењера грађевине и Ирину Марјановић, професора српског језика и књижевности.

У музичком делу програма учествовали су ученици трећег разреда Музичке школе „Живорад Грбић”, Марија Малиџан и Симон Бојичић, који су извели Брамсову Мађарску игру бр. 5 и први став Мале свите Клода Дебисија. Дуо је припремила професор Милица Продановић. Водитељ програма била је спикер Радмила Новаковић.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 172 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs