Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

ГИМНАЗИЈАЛЦИ У ПЈАЋЕНЦИ

Претходне школске године Ваљевска гимназија је отпочела сарадњу са Музичким конзерваторијумом из Пјаћенце, на предлог бившег ученика наше школе Дарка Јовановића. Позитиван одговор убрзо је дошао из Италије, тако да су четири ученице из наше школе и професор музичке културе Марко Томић имали прилику да упознају све чари музике у Италији.

Ученице које су учествовале у овом, како кажу, незаборавном искуству су: Софија Јаневска II-1, Јулија Божанић IV-4, Маша Живковић II-6 и Ана Матијашевић II-2, све ученице Ваљевске гимназије, али и Музичке школе „Живорад Грбић”.

Ученице и професор су од 9. до 17. новембра били у Италији, као гости Научне гимназије из Пјаћенце.

На велику радост нашег професора и ученица, први дан по доласку присуствовали су концерту у Музичком конзерваторијуму, на коме је свирао и Дарко.

У оквиру програма ученице су имале часове клавира и часове композиције, на којима су професори највише пажње обратили на стицање самопоуздања. Сами професори на Музичкој академији су били најбољи у својој струци, изврсни у свом раду, а таленат су несебично делили са нашим ученицама. Наводили су многе корисне савете како би побољшале своје композиције и како би их подстакли да компонују и убудуће. Нашим ученицама и њиховим познавањем компоновања, италијански професори су били веома задовољни, сматрајући да имају довољно талента да као факултет одаберу управо Факултет композиције. Ове радионице су ученицама биле занимљиве, како због самог садржаја и приступа, тако и због тога што су часови композиције у музичкој школи у Ваљеву у мањем обиму укључени у наставу. Такође, ти часови се доста разликују од оних које су ученице имале прилику да посете у Пјаћенци.

Домаћин је била гимназија природно-математичког смера. Ученице напомињу како нема већих разлика између гимназије у Пјаћенци и Ваљевске гимназије. Професор Марко Томић је заједно са ученицама присуствовао предавању о обради звука. Такође, посетили су и позориште, које је специјално за њих отворено. Због тога им је била велика част бити тамо и осетити моћ италијанског позоришта и сцене. У Кремони су видели бројне радње у којима се стварају виолине, што их је посебно одушевило.

Поред професора који су са најпозитивнијим оценама испратили наше ученице, и наш професор Марко Томић је презадовољан својим тимом.

Путовање кроз италијанску сцену компоновања, нова познанства и авантуре ученице ће, а и професор дугорочно памтити. Циљ овог пројекта био је да ученице и професор упознају неки други начин рада и примене га овде. Надамо се да ће се оваква дешавања убудуће, као и до сада улепшавати гимназијски живот нашим ученицима. Директор наше школе посебно истиче захвалност свим пријатељима Ваљевске гимназије који су помогли реализацију ове посете.

 

>>> САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА 28. ПОЕТСКОГ КОНКУРСА „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“

">>>> ПРАВИЛНО ПРАЊЕ РУКУ

>>> ПРЕПОРУКЕ ЗА БОРАВАК У ЗАТВОРЕНОМ

>>> УПУТСТВО О МЕРАМА ПРЕВЕНЦИЈЕ ЗА КОРОНА ВИРУС

>>> ПОЕТСКИ КОНКУРС "ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ" - ОБАВЕШТЕЊЕ

Услед неповољне епидемиолошке ситуације у вези са вирусом Ковид-19, жири није могао да се састане током лета те је своју одлуку о резултатима Конкурса одложио за месец октобар 2020. Пратите наш сајт.

>>> ПОЕТСКИ КОНКУРС „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“ – ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

>>> 28. ПOEТСКИ КОНКУРС "ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ"

>>> РАСПОРЕД ПИСМЕНИХ ПРОВЕРА У 1. ПОЛУГОДИШТУ

>>> НАУЧНИ СКУП "ВЕК И ПО ВАЉЕВСКЕ ГИМНАЗИЈЕ"

>>> УПУТСТВО ЗА МАТУРСКИ РАД 2019/2020

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 31 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs