Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Jeдан који хоће, увек је јачи од двојице који морају."
Војвода Живојин Мишић

Изложба слика Јованке Божић у Румунији

Мр Јованка Божић професорка социологије у Ваљевској гимназији, 19.9.2012. изложила је 20 својих слика (техника оловка) у румунском граду Турну Северину, у оквиру традиционалне интеркултуралне манифестације посвећене наслеђу римске цивилизације. Изложба, под називом „ Дунав - колевка европске цивилизације“, била је тематска, па је ауторка осликала важне историјске, археолошке и религијске споменике културе са обе, српске и румунске, стране Дунава: Виминацијум, Ледерате, Трајанов мост и Трајанову таблу, Гамзиград, Дијану, Феликс Ромулијану, тврђаве у Голубцу, Смедереву, на Петроварадину и Калемегдану, Храм Св. Саве, Капетан Мишино здање и др.

Изложбу је отворио академски сликар Ioan Marcea, а о вишедеценијској срадњи са Јованком Божић (на пољу културе, уметности, образовања и издавачке делатности) говорила је др Carmen Bulzan, са којом је објавила две заједничке двојезичне књиге: „Пријатељство за 10“ и „Извор“. Преводилац је био Борислав Масути.

Ауторка изложбе је прочитала и своју песму „Дунавским током“. Манифестацију су пропратили, како локални, тако и централни румунски медији, а интегрални текст беседе мр Јованке Божић, посвећен свим аспектима интеркултурлне сарадње, објавиће румунски часопис за културу.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 66 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs