Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет."
Нелсон Мендела

ВАЉЕВСКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ И АКАДЕМИК ЖИВОЈИН М. ПЕРИЋ

Поводом 150 година Ваљевске гимназије, наша школа и Одбор за обележавање 150 година Ваљевске гимназије, у сарадњи са Правним факултетом у Београду организовали су изложбу и предавање посвећено животу и делу академика Живојина М. Перића, који је оставио велики допринос у правној науци. Ова изложба представља сталну поставку на Правном факултету у амфитеатру који носи његово име.

На отварању, 28. јануара 2020. године, испред свечане сале говорили су декан Правног факултета др Зоран Мирковић, професор др Марко Ђурђевић и др Војислав Андрић. О животу и делу знаменитог правника говорио је аутор изложбе професор др Јовица Тркуља, као и др Јован Ивановић, потомак Живојина Перића. Публика у свечаној сали је могла да погледа и краћи филм из архиве породице Перић из 1932. године о боравку породице у Србији.

Живојин Перић је рођен у селу Стублине, а у Ваљеву је учио нижу гимназију од 1879. до 1883. године. У Београду завршава вишу гимназију у Првој београдској гимназији, а затим студира право у Паризу. Постављен је 1898. године за ванредног професора права на Великој школи у Београду, а после три године за редовног професора. Са 38 година изабран је за дописног члана Српске краљевске академије. Оставио је иза себе многа стручна дела из правне науке, а његове радове су објављивали угледни француски, немачки и италијански часописи. Додељен му је почасни докторат Универзитета у Лиону 1933. године. Био је активни учесник у политичком животу Србије, као легалиста, пацифиста и заговорник европских интеграција. Био је ожењен Маром Петровић, сестром Михаила Петровића Аласа. Једно време су живели у истој кући на Косанчићевом венцу. После другог светског рата, наставио је живот у Швајцарској, где је и преминуо.

Како је истакао др Марко Ђурђевић, током четворогодишњег школовања, поред дотадашње завичајне везе Перића и Ваљева, његова интелектуална веза са Ваљевском гимназијом трајала је и после одласка из Ваљева. Перић је себе сматрао Ваљевцем. Међу бројним чланским картама удружења којима је припадао, постоји једна од посебног значаја за однос Перића према Ваљеву. То је чланска карта Удружења Ваљеваца и Ваљевки у Београду чији је Живојин Перић био члан током треће деценије 20. века.

Галерија знаменитих Ваљевске гимназије је богатија за портрет још једног великана, гимназијалца и академика Живојина М. Перића, који је постављен у левом делу горњег хола Ваљевске гимназије.

Изложбу о личном и друштвеном животу Живојина Перића могуће је погледати током целог фебруара месеца.

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs