Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Не понеси се мудрошћу. Ни туђом, јер није твоја. Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много"
Св. Николај Велимировић

ПРОЈЕКАТ „МИСЛИ О ОТАЏБИНИ“

Милица Вишић, ученица IV-2, покренула је пројекат „Мисли о отаџбини“ чији је циљ да подстакне првенствено младе људе, али и целокупну јавност нашег града, да се у већој мери баве сопственом историјом, културом, традицијом и целокупним материјалним и нематеријалним наслеђем српског народа.

Народ смо са дугом, изузетно тешком, али, упркос томе, веома славном историјом. Косовски бој, вишевековно ропство под османском влашћу, Први и Други српски устанак, балкански и светски ратови само су неке од недаћа које су се непрестано јављале на историјском путу нашег народа, а свако искушење је пред Србе постављало двоја врата: предају као лакши избор или борбу, трновит пут, али пут који води до слободе. Наши преци увек су правили исти избор, увек су бирали да се боре, јер за Србе слобода је увек била нешто што нема цену. Да, поднели су велике жртве и, иако се Србија небројено пута нашла на ивици опстанка, успели су да се изборе за слободу свога народа и сачувају независност своје државе. Њихова упорност и несебична жртва омогућила је данас нама да будемо „своји на своме“.

Такође, наш мали народ свету је подарио много великих људи у свим областима науке, културе, уметности и спорта.

Управо због свега наведеног пројектом желимо да подстакнемо своје мисли и да мислећи о својим коренима, о својој отаџбини, ојачамо осећање националног поноса.

Прва у низу активности у оквиру пројекта је приказивање филма „Срби на Крфу“ у уторак, 12. новембра 2019. године у великој сали Центра за културу поводом Дана примирја у Великом рату (11. новембар), а у знак сећања на огромну жртву коју је наш народ током овог сукоба поднео. Пројекцији су присуствовали ученици и професори Ваљевске гимназије. Податак да је Србија током Првог светског рата изгубила више од половине мушког становништва најбоље сведочи о спремности народа да се бори за своју слободу и независност своје земље. Славна дела наших предака су наш најбољи путоказ, дају нам разлоге да будемо поносни на чињеницу да припадамо српском народу, али, такође, и одговорност према њима, према себи и према будућим генерацијама да брижно чувамо и негујемо богато наслеђе које су нам оставили.

У оквиру пројекта су и следеће активности: „Звуци православља“, вече које организује социолошка секција Ваљевске гимназије, а које је посвећено православној вери која већ осам векова помаже Србима да очувају националну свест, Светосавска академија, изложба фотографија „Српско село, бесконачна инспирација“, књижевно вече са Арноом Гујоном, аутором књиге „Сви моји путеви воде ка Србији“, пројекција филма „Завештање“, као и игранка која ће бити организована за ученике наше школе.

О тачном датуму одржавања и детаљнијем садржају наведених активности јавност ћемо благовремено обавестити.

 

Милица Вишић, IV-2

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs