Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

ФИНАЛНА СВЕЧАНОСТ 29. ПОЕТСКОГ КОНКУРСА „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“

У недељу, 16. маја, на дан рођења наше велике песникиње, по 29. пут је у нашој школи одржан Поетски конкурс „Десанка Максимовић“. Право учешћа на конкурсу имају редовни ученици средњих школа Србије и свих крајева бивше Југославије који пишу на српском језику.

Жири ради у саставу: Драган Лакићевић, песник и главни уредник СКЗ (председник), академик Матија Бећковић, песник и др Вера Ваш, професор српског језика и књижевности у Ваљевској гимназији.

Конкурс заједнички расписују Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга, а додељују се Прва, Друга и Трећа награда. Прва награда подразумева и штампање збирке песама која се промовише наредне године.

Због пандемије корона вируса, победничка збирка из 2019. године „Са друге стране пера“ Ленке Настасић, сада студенткиње, а тада ученице Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора, промовисана је тек ове године.

Прошлогодишњи, 28. Поетски конкурс је организован електронским путем, а победници конкурса су ове године позвани на финалну свечаност тако да су гости Гимназије били и песници Рамиз Тутић, ученик Гимназије из Новог Пазара (Друга награда) и Анастасија Влашковић, ученица Прве крагујевачке гимназије (Трећа награда). Ученица Спортске гимназије из Београда, Милица Булатовић је друга добитница Треће награде.

Победник 28. Поетског конкурса је АЛЕКСА ВИЛИЋ, ученик Карловачке гимназије. Његова збирка „У ноћи када је црвени месец плакао“ је одштампана и представљена на финалној свечаности.

Ове године, на 29. Поетски конкурс ''Десанка Максимовић'' пристигле су 34 песничке збирке. У финални део жири је уврстио песничке збирке следећих десет младих песника:

  1. ХЕЛЕНА БУДИМИР, Карловачка гимназија, Сремски Карловци ,Ментор: др Маја Стокин
  2. МАРИЈА АЋИМОВИЋ, Гимназија Бања Лука, Ментор:Славица Малић
  3. АНДРИЈАНА МАТИЋ, Ваљевска гимназија, Ваљево ,Ментор: мр Милена Милисављевић
  4. АНДРИЈА РАТКОВИЋ, “ Филолошка гимназија Београд,  Ментор: проф. Лела Росић
  5. НИКОЛИНА ДИКИЋ, Карловачка гимназија, Сремски Карловци,Ментор: др Маја Стокин
  6. КОНСТАНТИН ФИЛИПОВИЋ, Ваљевска гимназија, Ваљево,Ментор: др Вера Ваш
  7. ИСИДОРА ЦВЕТИЋ, Средња школа „Вук Караџић“, Сечањ, Ментор: проф. Данијела Алексић
  8. ЈАНА ШОШКИЋ, Филолошка гимназија, Београд,Ментор: проф. Ивана Церовина
  9. МАРИЈА УРОШЕВИЋ, Ваљевска гимназија, Ваљево,Ментор: проф. Милена Петровић
  10. МИОНА ЧОЛИЋ, Средња школа Брус, Ментор: проф. Љубиша Красић

У поздравној речи, члан  жирија др Вера Ваш, истакла је да су овогодишњи учесници Конкурса млади људи који су позитивно безобразно и позитивно дрско отворени за све што се око њих и у њима збива, бунтовни, радознали, критични, смели и безмерно заводљиви у својим настојањима да објасне свет у коме стасавају, а који их баш нимало не штеди. У име чланова жирија, али и свих љубитеља песничке речи, захвалила је младим поетама и поетесама што им кроз своје стихове поклањају најтајновитије кутке своје душе и што својом поезијом чине овај свет лепшим и племенитијим.

Директор школе, г. Предраг Јевтић је у име колектива школе изразио задовољство што су се стекли услови да се поново окупимо на овом празнику поезије. Захвалио је учесницима и колегама менторима на респекту који указују нашем песничком Конкурсу, а члановима жирија на ангажовању и вољи да Поетски конкурс сваке године достиже врхунске уметничке домете. Изразио је наду да ће традиција овог јединственог песничког конкурса за средњошколце трајати са несмањеним жаром и у годинама које долазе с обзиром да нас следеће године очекују јубиларне три деценије од настанка Поетског конкурса „Десанка Максимовић“.

Сви учесници и њихови професори су награђени дипломама и књигама које су даровали Ваљевска гимназија, Српска књижевна задруга и Задужбина „Десанка Максимовић“.

О поезији награђених песника, о песничким збиркама  победника 27. и 28. Поетског конкурса, Ленке Настасић и Алексе Вилића, као и о поезији финалиста 29. Поетског конкурса, стручно, критички надахнуто и подстицајно је говорио председник жирија, песник Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ, уз напомену да је ове године било највише збирки песама са љубавном тематиком.

О Ваљеву као граду уметника и песника, о његовој славној историји, својим лирским почецима и стваралачким немирима у време док је и сам био ђак Ваљевске гимназије, о потреби песника да стихом упуте изазов и себи, и друштву, и природи, присећајући се низа занимљивих примера из свог искуства, говорио је песник Матија Бећковић, дарујући потом сваком учеснику по једну штампану брошуру са неком од својих поема.

Победник 29. Поетског конкурса ''Десанка Максимовић'' је КОНСТАНТИН ФИЛИПОВИЋ, ученик 3. разреда филолошког смера у Ваљевској гимназији. Жири је истакао посебну зрелост Константинове збирке  изражену у сложеној метафорици његових стихова, као и стваралачку смелост да односе у природи представи ретким и несвакидашњим симболима.

Ова награда за Гимназију има посебан значај јер Ваљевска гимназија није имала првонаграђеног песника уназад 20 година, од 2001. када је победница била Марка Томић, сада др историје уметности.

Другу награду је освојила МАРИЈА АЋИМОВИЋ, ученица Гимназије Бања Лука, а добитнице две Треће награде су ЈАНА ШОШКИЋ, ученица Филолошке гимназије Београд и МИОНА ЧОЛИЋ, ученица Средње школе Брус.

По завршетку свечаности, победник, ученик Константин Филиповић је изјавио: “Веома сам зачуђен, осећања су ми помешана, нисам се ни у сну надао победи... Захвалан сам члановима жирија и мојој професорки Вери Ваш без чијег подстрека, збирка у овом облику не би ни настала. Песме су настајале спонтано, током дужег времена, инспирацију сам углавном налазио у природи и њеним појавама. Честитам осталим учесницима и добитницима награда на овом Конкурсу.“

Гости и домаћини су пре финалне свечаности у Ваљевској гимназији, посетили Бранковину и положили цвеће на Десанкин гроб, а после завршеног програма, пред спомеником песништву у лику Десанке Максимовић, после полагања цвећа, млади песници су говорили своје стихове у спомен великој песникињи.

 

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 20 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна Културна делатност ФИНАЛНА СВЕЧАНОСТ 29. ПОЕТСКОГ КОНКУРСА „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs