Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Чудно је како је мало потребно да будемо сретни, и још чудније: како нам често баш то мало недостаје!"
Иво Андрић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Финале XX Поетског конкурса "Десанка Максимовић"

И ове године 15. и 16. маја, Ваљевска гимназија је пригодним програмом обележила "Десанкине дане"-празник поезије. Централни део ове манифестације, финале Поетског конкурса"Десанка Максимовић", протекао је у знаку јубилеја, 20 година од одржавања првог поетског финала.У организацији Ваљевске гимназије и Српске књижевне задруге 15.маја у свечаној сали школе одржано је финале XX Поетског конкурса "Десанка Максимовић". Тим поводом је у холу школе отворена изложба фотографија"Из архиве-Десанка у Гимназији" коју су припремили Наташа Кристић, професор историје уметности и Миливоје Милинковић, медијатекар. Ове фотографије су део гимназијске архиве на којима су приказане посете наше велике песникиње школи, приликом разних прослава.

 


У првом делу књижевне вечери представљена је збирка песама"Vertigo", аутора Зоране Живановић, ученице Филолошке гимназије из Београда победнице прошлогодишњег, XIX Поетског конкурса.Уручена је награда младој песникињи, штампана збирка песама, дар Ваљевске гимназије.
У другом делу књижевне вечери представили су нам се овогодишњи финалисти из Ниша, Бања Луке, Димитровграда, Смедерева, Бачке Паланке, Новог Сада и Ваљева, читајући избор из своје поезије.Жири у саставу песник Петар Пајић, песник Андреј Јелић Мариоков и професор српског језика и књижевности Ваљевске гимназије Славољуб Дукић, одлучили су да од 56 песника средњошколаца из 48 школа и 39 градова из Србије и Босне и Херцеговине, њих девет уђу у финале.Свечано проглашење победника XX Поетског конкурса са нама нису могли да поделе чланови жирија, песници Петар Пајић и Андреј Јелић Мариоков. Петар Пајић је у саставу српске делегације писаца отпутовао у Русију, а Андреј Јелић Мариоков у Прокупље , где му је уручена престижна награда "Драинац" за најбољу збирку песама "Раскућени стихови". Мишљење жирија о литерарним аспектима, културној вредности и трендовима поезије наших младих песника, изнео је трећи члан жирија, професор српског језика и књижевности Ваљевске гимназије, Славољуб Дукић. Нагласио је да су књижевноуметнички домети поезије младих песника, учесника XX Поетског конкурса, у потпуности оправдали очекивања.Они отворено расправљају о својим и туђим погледима на свет, тражећи облике у којима се садржај и форма прожимају. Млади песници много знају и много могу, живе и пишу у свом времену, али суверено владају и поетичким ознакама прошлих епоха, антиципирају нове форме и садржаје. За њих све може да буде семиотичка ознака, све што је садржај живота може и заслужује да се поетски транспонује.Вешти са речима, све могу да преточе у песму и мелодију стиха.Језик воле, осећају и поштују и са њима српски језик неће бити благо које нестаје, са њима српски језик остаје у сигурним рукама.
У најужи избор ушле су три збирке песама: збирка "Резбарење дана", Тање Илић, ученице III разреда гимназије"Кирил и Методије" из Димитровграда и збирка "Одјеци одраза", Марка Путниковића, матуранта Ваљевске гимназије. За најбољу збирку XX Поетског конкурса "Десанка Максимовић" проглашена је "Ноћ коју нико не уме да поткупи", Дарка Перића, ученика IV разреда Гимназије из Смедерева. Његова збирка ће бити штампана као дар Ваљевске гимназије и промовисана на XXI Поетском конкурсу, 2013.године. Директор школе, Радиша Ковачевић, свим финалистима овог Поетског конкурса уручио је награде и дипломе.
Следећег дана, 16.маја, на Тргу песништва у Ваљеву одржан је Поетски час, где су нам рецитатори Ваљевске гимназије представили победничку збирку песама Дарка Перића. Затим су песници финалисти и њихови професори, са ученицима и професорима Ваљевске гимназије присуствовали у Бранковини додели књижевне награде "Десанка Максимовић" за укупно књижевно дело, песнику Владимиру Копицлу.

 

Обавештење за финалисте 20. Поетског конкурса „Десанкa Максимовић“

На 20. Поетском конкурсу „Десанка Максимовић“ је учествовало 56 ученика средњих школа и гимназија. Захваљујемо се свим учесницима и очекујемо сарадњу и следећих година.

Жири, у саставу: Петар Пајић, песник, Андреј Јелић Мариоков, песник и Славољуб Дукић, Професор Ваљевске гимназије, је на заседању 07. 05. 2012. године изабрао девет збирки песама у ужи избор (финале) и позвао ауторе изабраних збирки на књижевно вече финалиста 15. маја 2012. године када ће бити проглашен и победник. Финалисти 20. Поетског конкурса „Десанкa Максимовић“ су:

1. Слободан Мићић, Гимназија „20. октобар“, Бачка Паланка
2. Оливера Цикуша, Гимназија „Живорад Јанковић“, Нови Сад
3. Радовановић Тијана, Ваљевска гимназија, Ваљево
4. Перић Дарко, Гимназија, Смедерево
5. Тања Илић, Гимназија „Свети Кирил и Методије“, Димитровград
6. Никола Тодоровић, Ваљевска гимназија, Ваљево
7. Срђан Ћурлић, Технолошка школа, Бањалука
8. Наталија Коцић, Гимназија „Бора Станковић“ Ниш
9. Марко Путниковић, Ваљевска гимназија, Ваљево

ПРОГРАМ ФИНАЛНОГ ДЕЛА
20. ПОЕТСКОГ КОНКУРСА "ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ"

УТОРАК 15. МАЈ 2012. ГОДИНЕ

13:00 Окупљање финалиста Конкурса и њихових наставника
(просторије Ваљевске гимназије – улица Вука Караџића 3)
13:30 Пауза за смештај учесника и ручак
15:00 Обилазак града и околине
19:00 Отварање изложбе фотографија „Из архиве – Десанка Максимовић у Гимназији“
19:30 Књижевно вече финалиста Конкурса – Свечана сала Ваљевске гимназије
20:00 Другарско вече за професоре пратиоце и домаћине

СРЕДА 16. МАЈ 2012. ГОДИНЕ

11:00 Поетски час – Трг ''Десанке Максимовић''
11:50 Бранковина - Полагање цвећа на гроб Десанке Максимовић
12:00 Бранковина - Свечаност поводом доделе награде “Десанка Максимовић”
14:00 Пауза за ручак
16:00 Одлазак учесника Конкурса и њихових наставника

 

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА И ВАЉЕВСКА ГИМНАЗИЈА

РАСПИСУЈУ


20. ПОЕТСКИ КОНКУРС "ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ"


ЗА НАЈБОЉУ ЗБИРКУ ПЕСАМА СРЕДЊОШКОЛАЦА

УСЛОВИ КОНКУРСА:

1. Право учешћа на конкурсу имају сви редовни ученици средњих школа на територији Србије, Републике Српске и свих допунских школа наших држављана у иностранству.
2. Радови се шаљу у једном коверту, а у два откуцана и посебно повезана примерка, под шифром. Решење шифре заједно са потврдом школе да је редован ученик доставити у посебном коверту, који се прилаже уз збирку песама.
3. Обим збирке треба да буде од 30 до 50 песама.
4. Аутори којима српски језик није матерњи треба да доставе збирке преведене на српски језик.
5. Радови се примају до 27. aприла 2012. године на адресу: Ваљевска гимназија, 14000 Ваљево, Вука Караџића 3.
6. Детаљнија обавештења могу се добити путем телефона 014/221-622 и 014/227-927, на сајту Ваљевске гимназије www.valjevskagimnazija.edu.rs или преко e-mail адресe Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
7. О резултатима конкурса учесници ће бити обавештени најкасније до 08. маја 2012.
8. Радови се не враћају ауторима.
9. Прва награда на конкурсу је штампање победничке збирке. Уколико квалитет приспелих радова не буде на одговарајућем нивоу прва награда се неће доделити.

Дванаест најуспешнијих учесника Конкурса и њихови наставници ће бити гости Ваљевске гимназије у уторак 15. маја и среду 16. маја 2012. године када се у Бранковини одељује и награда "Десанка Максимовић" неком од наших истакнутих песника.

Свечано проглашење победника је је у уторак 15. маја 2012. године у Свечаној сали Ваљевске гимназије. Промоција победничке збирке за 2011. годину ће бити 15. маја 2012. године у Свечаној сали Ваљевске гимназије.

 

19. ПОЕТСКИ КОНКУРС "ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ"

Локација на сајту: Почетна Poetski konkurs
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs