Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Радост је привилегија оних који скромно мисле о себи."
Душко Радовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

РАЗВОЈ ЕМПАТИЈЕ разговор са проф. др Александром Димитријевићем

Ваљевска гимназија и Удружење “Библиотека плус”позивају Вас на разговор са проф. др Александром Димитријевићем, професором Филозофског факултета у Београду и уредником едиције "Имаго" издавачке куће „Клио“, у уторак, 25. марта у 13 сати у Свечаној сали.


Разговор ће бити одржан у оквиру пројекта “Интернест” у којем, поред још 22 школе из целе Србије, учествује и Ваљевска гимназија. Након уводног предавања проф. др Александра Димитријевића предвиђен је разговор са ученицима и професорима школе. Пројекат “Интернест” бави се медијском писменошћу и културом младих.

Др Александар Димитријевић је рођен у Лесковцу 1970. године. Докторирао је на Филозофском факултету у Београду, где је сада доцент. Члан је Београдског психоаналитичког друштва, интернационалних асоцијација психолога, едукатор у Друштву психоаналитичких психотерапеута Србије. Члан је уређивачких одбора домаћих и страних часописа, рецензент и приређивач књига из области психологије, уредник едиције "Имаго" Издавачке куће "Клио". У тој библиотеци објављена је књига "Психологија зла" Сајмона Барона Коена, професора универзитета у Кембриџу, која ће послужити као увод у трибину. „Мржња, сукоби и нетрпељивост су феномени којима морају много више да се баве и стручњаци и институције, порука је др Александра Димитријевића са трибине о психологији зла која је одржана у Лесковачком културном центру. Одуство емпатије је узрок антисоцијалног понашања. По његовом мишљењу одсуство емпатије или способности човека да разуме унутрашње стање другог, може да буде значајан узрок антисоцијалног понашања. Људи реагују агресивно када су фрустрирани и када су спутани да остваре своје жеље, тада су склони да реагују у бесу. Жене и деца имају израженију способност да разумеју унутрашње потребе других, мушкарци су мање емпатични и она се може уочити још у најранијем детињству, каже Александар Димитријевић и додаје да родитељи, који тачније опажају дечије потребе и могу на њих да одговоре, учиниће да деца постану успешнија, задовољнија собом и неагресивна. Наше друштво је нездраво због поремећених и сужених система вредности, рекао је Димитријевић и упозорио да смо заслепљени похлепом а начини за остваривање тих циљева су, како је рекао – готово неограничени.”

Укратко о пројекту Интернест:

Креирање школске инфотеке: Интернест је програм активности којим се унапређује медијска култура и информациона писменост у средњим школама у Србији и побољшавају услови за развој школске библиотеке новог доба.

Развој медијског образовања: Интернест је настао 2006. године као модел обликовања креативног простора који подстиче сврсисходнију бригу о талентованим ученицима и ствара услове за брже и потпуније медијско образовање. До сада је у пројекту учествовало 82 школе, односно 670 ученика из Србије.

Расадник идеја и „центар изврсности“: Откривајући и ослобађајући креативну енергију код ученика Интернест постаје расадник идеја, иновација и аутентични „центар изврсности“. Развој информатичке културе и разумевање технолошких иновација отвара ученицима приступ креативним индустријама и могућност изражавања у новим медијима.

Медијско проширење текста: Осим рада на трансформацији простора и примене школске библиотеке, пројекат Интернест укључује и активности чији је циљ да ангажује ученике и развија њихове читалачке и вештине медијског обликовања садржаја. Као промоцију и подстицај стварању инфотеке и развоја нових форми учења, оформљени школски тим добија задатак медијског проширења једне од понуђених публикација. У самосталном избору садржаја, примени различитих медија, затим и промоцији својих пројектних активности, учесници пројекта дају пример креативне продуктивности, реализације великог потенцијала инфотеке и развијају вештине информатичке и медијске писмености.

Фестивал креативности: Укупан резултат учешћа у пројекту представља се на Фестивалу креативности који се ове године одржава пети пут, од 23. до 25. маја 2014. године у Дому омладине у Београду. Радове ће оцењивати стручни жири: Љубица Арсић, др Маја Вукадиновић, Небојша Брадић (председник), др Александар Луј Тодоровић и др Станко Црнобрња.

Интернест предвиђа да према исказаним потребама учесника у пројекту стручњаци из различитих области учествују у програмима предавања, семинара или дебата. Бројне теме везане за медије и информациону писменост ученицима ће током предавања и тематских радионица и ове године приближити еминентни предавачи и сарадници.

Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs