Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Насмешите се са много доброте и мало, мало горчине. Опростите животу и свету што нису савршени."
Душко Радовић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

Финале Поетског конкурса „Десанка Максимовић”

„Без чега поезија не може то је живот и смрт: без чега живот и смрт не вреде то је поезија. Поезија је оно што се сања оно што се замишља, оно што се жели и оно што се често догоди. Поезија, то је стварније и корисније име живота.”

На дан када је рођена наша велика песникиња, 16. маја, одржава се завршна свечаност Поетског конкурса „Десанка Максимовић” у свечаној сали Ваљевске гимназије.

Пре завршне свечаности млади песници, њихови ментори, ученици и професори Ваљевске гимназије присуствовали су Поетском часу на Тргу песништва, где су цвеће положили представници Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић”, Задужбине „Десанка Максимовић” и Ваљевске гимназије. Стихове на Тргу песништва говорили су ученици: Анђелија Савић, Јана Чулић, Богдан Петровић, финалистa 32. Поетског конкурса „Десанка Максиммовић”, који је читао своју песму „Небо среће” посвећену Десанки Максимовић. Победник прошлогодишњег, 31. Поетског конкурса „Десанка Максимовић“ Хамза Папић из Гимназије у Новом Пазару рецитовао је песму из збирке Беле лажи. Водитељ програма била је Круна Мирковић.

После Поетског часа гости и домаћини посетили су Бранковину, где су обишли историјски спомен-комплекс, као и гроб велике песникиње, на коме су стихове казивали ученици ОШ „Прота Матеја Ненадовић” и победник прошлогодишњег Поетског конкурса „Десанка Максимовић” Хамза Папић.

У организацији Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић” одржана је свечаност у Ваљевској гимназији поводом доделе Награде „Десанка Максимовић” песнику Николи Вујчићу за укупан допринос српској поезији. Награду је доделио министар културе Никола Селаковић.

У свечаној сали Ваљевске гимназије одржано је финално вече 32. Поетског конкурса „Десанка Максимовић”. Вече је отворила ученица Николина Малешевић I-3, музичком добродошлицом, Баховом француском свитом. „Здравицу младим песницима” Десанке Максимовић говорила је Нина Симић III-2. Госте је поздравио директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић.

У првом делу књижевне вечери промовисана је збирка песама Беле лажи Хамзе Папића, победника 31. Поетског конкурса. Награда младом песнику је штампана збирка песама у едицији Десанкина библиотека, дар Ваљевске гимназије и Српске књижевне задруге. Уредници књиге су академик Матија Бећковић, Милена Милисављевић и Драган Лакићевић, пензионисани уредник СКЗ, вишедеценијски члан жирија Поетског конкурса. Збирку песама представио је др Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге. О поезији младог песника Хамзе Папића у име литерарне секције „Десанка Максимовић“ говориле су Марија Ћесаревић и Анђела Јеремић, ученице другог разреда филолошког смера. Песму „Као со у мору” извеле су ученице првог разреда, Дуња Јовановић, уз клавирску пратњу Николине Малешевић.

У другом делу вечери представљено је једанаест финалиста које је жири одабрао од 52 пристигле збирке поезије. Жири је радио у саставу: академик Матија Бећковић, песник, др Душко Бабић, управник СКЗ и мр Милена Милисављевић, професор српског језика и књижевности. Са биографијама младих песника публику су упознали чланови литерарне секције Анђелија Савић, Милица Милетић, Јана Чулић и Лазар Петровић. Међу финалистима је и Богдан Петровић, ученик II-5 Ваљевске гимназије. Образложење одлуке жирија прочитао је др Душко Бабић, председник жирија.

Прву награду на 32. Конкурсу „Десанка Максимовић“ понела је ученица првог разреда Средње школе у Брусу Елена Ђокић за збирку Зумбул. „Еленине песме су кратке, једноставне, питке, ослоњене на њене младалачке мисли и емоције. Она своје теме не измишља и не тражи у литератури и лектири – све је ту у њој, пронађено и дефинисано, срасло са њеним несумњивим песничким даром. Елена пише скоро искључиво о љубави и заљубљености, ведро и лако, својом речју, из себе и по себи“. Њен ментор је професор Љубиша Красић.

Другу награду добио је Лука Ћирић из Филолошке гимназије у Београду за збирку без наслова. Његов ментор је др Катарина Вучић.

Трећа награда додељена је песникињи Катарини Миљојковић, из Медицинске школе у Ћуприји, за збирку Теби у себи. Њен ментор је професорка Зорица Маринковић.

Филип Нађ, ученик Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, награђен је за поезију инспирисану националним духовним наслеђем. Диплома је додељена и Средњој занатској школи из Београда за учешће на конкурсу ученика који раде по индивидуалном образовном програму. Дипломе и поклоне у виду књига, дар Ваљевске гимназије, Српске књижевне задруге и Задужбине „Десанка Максимовић“ уручио је директор школе Предраг Јевтић. Вече је водила професорка Круна Глушац. Координатор Поетског конкурса је професорка Милена Милисављевић.

Домаћини песницима и њиховим менторима били су чланови литерарне секције Милица Милетић, Јана Чулић, Анђелија Савић, Александра Радовановић, Милица Живанић, Јана Чарапић, Анђела Јеремић, Вук Васиљевић, Марија Ћесаревић, Мања Теофиловић, Теодора Суботић, Емилија Павић, Богдан Петровић, Лазар Петровић, актив професора српског језика и књижевности и Слађана Маријанац, библиотекар школе. Фотографије: Слађана Маријанац.

Образложење жирија можете прочитати овде: https://bibliotekavaljevskegimnazije.wordpress.com/2024/05/24/

Локација на сајту: Почетна О нама Историјат
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs