Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Jeдан који хоће, увек је јачи од двојице који морају."
Војвода Живојин Мишић

Филип Танасковић

Сећам се да сам био један од многих које је мучило питање који смер изабрати у Ваљевској гимназији. Осећао сам да као неко са 14 година немам ни довољно информација да бих могао да сагледам све позитивне и негативне стране сваког од њих. Старијим људима и професорима нисам веровао а нисам се много ослањао ни на мишљења генерације јер сам знао да они имају исто онолико информација колико и ја. Најкориснији савет можда би дали људи који су баш то завршили у претходних неколико година. Одабрао сам СМО схвативши да средња школа не треба да буде крајњи циљ него средство да би се постигао неки виши циљ, пре свега факултет. Наше одељење уписало је 18 ученика, 8 мушкараца и 10 девојака, на шта смо и данас поносни.

Три најбитније ствари које се уче на СМО су математика, физика и програмирање. И мени, када прочитам претходну реченицу делује застрашујуће, али много битније од онога што се учи конкретно је то што се учи неки нови и другачији начин размишљања. Када сам досао на факултет, схватио сам да на другим смеровима и школама не постоји аналитички начин размишљања нити инжењерска логика и да студенти првих година факултета крећу неки нови живот од самог почетка као да су дошли на неки други свет.

Нисам веровао и увек сам са резервом узимао речи својих професора у гимназији када су хвалили ту школу и тај смер. Мислио сам да желе да оправдају оно што они раде и начин на који то раде. А онда, када одеш на факултет, где се на једно место скупе студенти из различитих школа и крајева, схватиш колико ти је све лако у поређењу са њима и у коликој си предности. Тек тада сам на СМО почео да гледам као на неку праћку која је све нас избацила и чека да види колико ће далеко ко стићи.

Моје одељење направило је шаренолик избор техничких факултета када смо завршили гимназију. Уписали смо Машински, Математички, Грађевински, Саобраћајни и Електротехнички факултет у Београду али и један факултет социјолошких наука па и Економски. Данас скоро пола некадашњег одељења живи у “Лоли”, најбољем студентском дому у Београду, и даље се дружимо и остали смо некако компактни за разлику од других одељења која су се разишла и изгубила контакте једни са другима.

 

Филип Танасковић, инжењер машинства
СМО генерација 2004 - 2008
Мастер студент на Швајцарском Федералном
Институту за Технологију, ETH, у Цириху
Локација на сајту: Почетна Filip Tanaskovic
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs