Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Чудно је како је мало потребно да будемо сретни, и још чудније: како нам често баш то мало недостаје!"
Иво Андрић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

ВАЉЕВСКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ У СЛОВЕНИЈИ

Ученици друге године наше школе, њих двадесет и једно, у пратњи професора Драгана Ђурђевића и Мирке Ћировић посетили су Словенију у периоду од 17. до 22. октобра. Једнонедељна посета месту Идрија протекла је у духу програма размене ученика који од прошле године постоји између Ваљевске гимназија и гимназије Јуриј Вега у овом месту.

Ученици наше школе боравили су у словеначким породицама где су имали прилике да се упознају са својим вршњацима, гимназијалцима из Идрије, са њихом свакодневицом и школским програмом. Боравак у Словенији укључивао је веома богат програм, па се много тога на овом путовању видело и научило, а склопљена су и бројна пријатељства.

ПОНЕДЕЉАК (17. октобар)

Ученици и њихови професори стигли су у Идрију у јутарњим часовима и у просторијама школе слушали су презентације о Идрији, Словенији, Љубљани и гимназији Јуриј Вега. Презентације су припремили управо ученици гимназије Јуриј Вега који су били домаћини ваљевским гимназијалцима. У току првог дана посете, присуствовали смо и часу словеначког језика који су осмислили и одржали ученици домаћини. Након заједничког ручка у школи, ваљевски гимназијалци придружили су се породицама, у којима су и боравили наредних пет дана. 

УТОРАК               (18. октобар)

Други дан боравка у Словенији обележио је одлазак у главни град, Љубљану. Након разгледања знаменитости и најзначајнијих споменика у Љубљани, ученици су имали и довољно слободног времена да, користећи мапе и проспекте заједно са својим домаћинима, истраже и обиђу Љубљану.

СРЕДА                  (19. октобар)

Ученици Ваљевске гимназије одржали су презентације о свом родном граду Ваљеву и о својој школи, Ваљевској Гимназији. Наши домаћини су овом приликом сазнали понешто о нашој школи и о нашем граду, где ћи и доћи на пролеће у узвратну посету. Након презентација наших ученика, ученици гимназије Јуриј Вега говорили су о словеначким националним јелима, након чега је уследила и дегустација хране коју су за наше ученике припремили родитељи и ученици домаћини из Идрије.

У току овог трећег дана наше посете, професори гимназије Јуриј Вега организовали су и три веома занимљиве радионице на којима су наши ученици вршили хемијске експерименте, правили чипку по којој је Идрија позната, и сликали шаре по којима се чипка може израђивати. Сваки ученик учствовао је у две радионице. Послеподневни часови били су резервисани за посету руднику живе где су наши ученици били у прилици да крену стопама идријских рудара и спусте се у дубине рудника, који је данас неактиван и као такав представља значајну туристичку атракцију у овом месту. Иначе, да поделимо и једну занимљивост са вама, Идрија је у ранијим деценијама производила једну осмину живе која је коришћена у свету, а рудари су радили у тешким и небезбедним условима пре процеса модернизације у рударској производњи. Њихове жене и ћерке, за то време, плеле су чипку код куће која је своје купце имала и у Аустрији.

ЧЕТВРТАК           (20. октобар)

Четврти дан боравка у Словенији вероватно је био и најупечатљивији за ученике из Ваљева. Посета Шкоцјанским пећинама оставила је на све наспосебан утисак јер се овај комплекс пећинских долина налази под заштитом УНЕСК-а, као невороватан подземни феномен на овим просторима. Кроз пећину протиче и река која се заправо зове Река, а која се одликује невероватном снагома па смо сви били збуњени када нам је водич показао до којих нивоа у пећини река може поплавити приликом интензивних киша. Иначе, у Шкоцјанским пећинама живи и човечја рибица – животињска врсте коју не можете наћи на још много локација у Европи или у свету. Након Шкоцјанских пећина, посетили смо и Пиран на словеначкој обали, где смо се дивили медитеранској архитектури, узаним калдрмисаним улицама, споменицима, црквама и градским зидинама са којих је поглед нестваран. Посетили смо и популарни Акваријум у ком постоји велики број врста риба и где је морски свет  богат и разноврстан.

ПЕТАК                   (21. октобар)

Последњи дан нашег боравка у Словенији био је осмишљен као својеврсно сабирање утисака и као заједничко подсећање на све те предивне излете на које смо ишли претходних дана. Намера је била да све оно што смо видели и доживели остави за собом и писани траг, па су ученици Ваљевске гимназије и ученици гимназије Јуриј Вега заједно направили часопис посвећен програму размене између наших школа. Подељени по групама, ученици су писали о претходним данима, својим искуствима и утисцима које ће понети из Словеније па је тако настао и овај кратки извештај о нашем путовању. Последња активност која је обележила ово путовање био је оријентиринг у Идрији, а том прилико ученици су добили мапе и задатке на основу којих су обилазили ово место са крајњим циљем да се поново врате у школу и да о Идрији науче и запамте што је више могуће.

РАДУЈЕМО СЕ НАРЕДНИМ ДРУЖЕЊИМА СА ГИМНАЗИЈАЛЦИМА ИЗ ИДРИЈЕ!!!

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 99 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs