Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет."
Нелсон Мендела

15. ЈАНУАР 2016. – ДАН ПЕСНИКА ПЕТРА ПАЈИЋА У ВАЉЕВСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Петар Пајић, песник, приповедач и есејиста, рођен је 1935. године у Ваљеву. Био је ђак Ваљевске гимназије којој је остао одан и веран до данас. Дипломирао је на катедри за Југословенске и општу књижевност Филозофског факултета у Београду. Заједно са још десетак песника, међу којима су и Бранко Миљковић и Матија Бећковић, такође бивши ђак наше школе, сматра се зачетником неосимболизма у српској поезији. Добитник је вредних књижевних награда међу којима је и Награда за песничко дело „Десанка Максимовић“ за 2014.годину.

15. јануара, у Свечаној сали, одржан је „Ђачки округли сто о делу Петра Пајића“ на коме је учествовало 11 ученика наше школе и по једна гошћа из школа са којима годинама сарађујемо: Карловачке гимназије и Филолошке гимназије из Београда. Своје истраживачке радове,  студије и есеје представили су ученици: Исидора Павловић (КГ), Јана Петровић (ФГ), Бојана Прерадовић IV-5, Александар Степановић IV-5, Андријана Чарапић IV-5, Наташа Бранковић IV-4, Јелисавета Аџић IV-6, Хана Ристић IV-2, Кристина Мирковић IV-7, Марко Тодоровић, IV-6, Ирина Марјановић, IV-7 (шк. 2014/15), Јелена Богдановић, IV-4 (шк. 2014/15) и Јелисавета Новаковић, IV-4  (шк. 2013/14).

Ђачки округли сто су осмислиле и припремиле професорке мср Вера Ваш и мр Милена Милисављевић. Програм су водили матуранти Милица Ђурић и Јован Петровић.

У вечерњим сатима, такође у Свечаној сали, промовисане су две књиге песама Петра Пајића: Изабране песме (СКЗ, 2014) и Поезија (Задужбина ДМ, 2015). О Пајићевој поезији је говорио др Радивоје Микић, проф. Филолошког факултета у Београду, а о представљеним издањима своје утиске су изнели Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ и Станиша Тутњевић, управник Задужбине ДМ. На крају вечери, Петар Пајић је, видно узбуђен, рецитовао своје стихове.

У програму су учествовали: ученица Милица Ђурић, директор школе др Војислав Андрић и професор Вера Ваш. Поезију Петра Пајића говорили су рецитатори: Тања Савић, Јелена Лончар, Милица Ђурић, Јован Петровић, Вук Ђедовић и Вукан Арсенијевић.

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 58 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна Културна делатност 15. ЈАНУАР 2016. – ДАН ПЕСНИКА ПЕТРА ПАЈИЋА У ВАЉЕВСКОЈ ГИМНАЗИЈИ
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs