Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Не понеси се мудрошћу. Ни туђом, јер није твоја. Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много"
Св. Николај Велимировић

ДАН ИЗРАЕЛСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ВАЉЕВУ

У Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“, у четвртак 8. октобра, представљен је роман Доли Сити израелске књижевнице Орли Кастел Блум. Чланови литерарне секције Ваљевске гимназије присуствовали су  књижевној вечери и разговарали су са ауторком романа.

Књижевница Орли Кастел Блум (1960) рођена је у Тел Авиву у породици египатских Јевреја. Студирала је на Високој школи сценских уметности у Рамат Гану. Живи у Тел Авиву и предаје креативно писање на Државном универзитету. Објавила је једанаест књига прозе и један роман за децу.

Роман Доли Сити, написан пре двадесет и пет година,  према оцени израелских књижевних критичара  изменио је профил хебрејске књижевности. Ушао је на листу УНЕСКА  у категорији репрезентативних књижевних дела, а 2007. г.  номинован је за листу десет најзначајнијих романа од оснивања државе Израел. У средишту пажње је страх израелских мајки за безбедност своје деце и потреба да их заштите по сваку цену.

У књижевној вечери су учествовали Зоран Хамовић, главни уредник издавачке куће Клио која је ове године  објавила роман Доли Сити у едицији Грал, Мухарем Баздуљ, рецензент књиге, писац и новинар. Душица Стојановић Чворић је превела роман са хебрејског и током вечери је помагала публици да оствари  што бољи контакт са књижевницом. Вече је водила Виолета Милошевић,  директорка Матичне библиотеке.

Чланови литерарне секције су  пре књижевне вечери у школској библиотеци прочитали  роман Доли Сити. Захваљујући пажљивом читању укључили су се у разговор са књижевноцом и изнели су своје разумевање књиге.  Разменили су утиске и са ученицима Техничке и Пољопривредне школе из Ваљева.

Локација на сајту: Почетна Културна делатност ДАН ИЗРАЕЛСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ВАЉЕВУ
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs