Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

У ЗАВИЧАЈУ СРПСКОГ ПУТОПИСА

У Бранковини је у понедељак, 14 септембра 2015. године, обележена сто осамдесет девета годишњица рођења српског великана Љубомира П. Ненадовића. У програму су учествовали представници Матичне библиотеке, ваљевски писци, чланови рецитаторске и литерарне секције Ваљевске гимназије.

Полагањем цвећа на хумку Љубомира П. Ненадовића започео је низ програма и садржаја под заједничким називом „Љубини дани“ и трајаће  до 13. децембра  Тада ће бити додељена Књижевна награда „Љубомир П. Ненадовић“ установљена прошле године у организацији ваљевске библиотеке. Први пут је додељена књижевнику Милисаву Савићу за књигу „Долина српских краљева“.

У поздравној речи Остоја Продановић, представник Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, истакао је да би  „Љубини дани“, посвећени знаменитом путописцу и светковању жанра књижевног путописа,  требало да прерасту у важан културни догађај на ширем простору. Од следеће године Награда за најбољу путописну књигу написану на српском језику додељиваће се 14. септембра у Бранковини, у  завичају српског путописа. Љуба Ненадовић је први модерни српски путописац који је имао претходнике међу које се убраја и Прота Матеја Ненадовић, а и следбенике као што су Светомир Николајевић и Десанка Максимовић. Међу  савременим ваљевским путописцима су  Иван Дрпић  и Бранко Пиргић.

Одломке иа Љубиних „Писама из Немачке“ читао је  матурант Ваљевске гимназије  Никола Тмушић IV-7, а путописне записе из  „Вечног града“   Десанке Максимовић прибллижио је присутнима Филип Тимотић, ученик III-6.

Своју поезију казивали су  ваљевски песници Драган Павловић, Александар Видаковић, Владан Лазић и   Милица Илић Гачић. Андријана Ковачевић, ученица IV-5, прочитала је свој есеј „Путовање - то је најлепша и  највећа  школа“. Програм су водиле Јелена Лончар и Анђела Тешић, ученице II-4.

По речима Остоје Продавовића,  у идеји да Ваљево и Бранковина постану путописна престоница Србије,  Матичној библиотеци помажу Основна школа „Прота Матеја Ненадовић“, ваљевски писци, Ваљевска гимназија и њене професорке Вера Ваш и Милена Милисављевић са члановима рецитаторске и литерарне секције.

Локација на сајту: Почетна Културна делатност У ЗАВИЧАЈУ СРПСКОГ ПУТОПИСА
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs