Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

“Говори тихо. Птице ноћас близу нас певају и мени је жао да чују како у гласу нечијем има суза.”
Десанка Максимовић

"КЊИЖЕВНОСТ ЈЕ ЧИТАЊЕ"

У среду,  13. маја 2015. године, у  свечаној сали одржано је литерарни вече под називом Књижевност је читање. Чланови литерарне секције Ваљевске гимназије представили су своје пројекте: Креативно писање, Интернет и књижевност, Стрип радионицу и Путовање путописом.

Представници  Креативног писања (Марија Стефановић, Јелисавета Аџић, Јелена Симовић, Тијана Радовановић, Јелена Марковић, Милица Мићић, Андријана Павловић, Кристина Рајковић, Јована Мијаиловић, Кристина Јевтић, Андријана Ковачевић, Сара Јовановић, Тамара Шарчевић, Марко Тодоровић, Стефан Симић, Јелена Андрић, Милица Мирковић, Нина Станковић и Александар Степановић) избором својих стихова, кратким причама, причама са елементима епске фантастике, бајкама, легендама,   одломцима романа у настајању, есејистичким и критичартским записима,  одабраним цитатима,   потврдили су    да је читање и писање темељ сваке културе.

 

Литерараци окупљени око пројекта Интернет и књижевност (Неда Ликнић, Јелица Радовић,  Кристина Мирковић, Никола Тмушић) подсетили су одломцима  филмских записи и  радио-драма, на важност дела  Ернеста Хемингвеја, Бранка Ћопића и  Љубе Ненадовића.  Опоменули си да ''ко држи до себе целог живота чита класике''.

Ученик Стефан Крунић, представник Стрип радионице,  истакао је да су се ове школске године бавила књижевним делом у стрипу и да ће радионица наставити са радом и током летњег распуста како би за   септембар  припремили изложбу радова са циљем да мотивишу основце и средњошколце да им се придруже. Стрип радионица ствара поуздане читаоце књижевног дела јер од цртача тражи доброг познаваоца уметничког текста.

О пројекту Путовање путописом који је плод  сарадње литерарне и географске секције говорили су ученици Сара Лазаревић и Дејан Ђурашиновић.  Пројекту могу да се придруже ученици других школа, градова и држава, одрасли читаоци, сви они који својим записима о путовању и путописима желе да обогате гимназијски пројекат. О лепоти и занимљивости путовања и путописа посведочили су радови Ћурђине Марић, Тамаре Стевић, Андријане Чарапић и Луке Глигоријевића.  Истакнуто је да су чланови литерарне секције  почетком школске године покренули пројекат Зашто читати Љубу Ненадовића имајући у виду да је Љуба ''оличење духа Ваљева'', да његова ''духовна смелост и приврженост слободи'' снажно надахњују и савременог читаоца. Беседу о Србима  казивала је ученица Јелена Бограновић.

Вече Књижевност је читање организовали су чланови литрарне секције у сарадњи са професорком Миленом Милисављевић.

Локација на сајту: Почетна Културна делатност "КЊИЖЕВНОСТ ЈЕ ЧИТАЊЕ"
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs