Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Не понеси се мудрошћу. Ни туђом, јер није твоја. Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много"
Св. Николај Велимировић

МАТИЈИНИХ 80

Славни ђак наше школе, песник и академик Матија Бећковић, прославио је свој 80. рођендан 29. новембра 2019. године у својој, Ваљевској гимназији. Дружио се са ученицима у школској библиотеци уз песму, поезију и срдачан разговор, саветујући их да не одустају од својих циљева и идеала јер ће једино тако бити срећни у животу.

У холу школе је уприличена и изложба фотографија која сведочи о годинама песникове посвећености својој школи. Ауторке изложбе су професор Вера Ваш, библиотекар Слађана Маријанац и ученица Јелисавета Максимовић.

Програм поетске вечери у свечаној сали школе која је увек претесна за све поштоваоце Матијине песничке речи, отворио је школски хор извођењем Химне Ваљевске гимназије за коју је текст написао управо Матија, а музику компоновала његова кћи, Људмила Бећковић Јанићијевић. Хор је слављенику поклонио и рођенданску музичку нумеру, чувени шлагер „Девојко мала“. Хор припрема и води професор Николина Нинић.

Рецитаторка Катарина Радмиловић је говорила стихове Матијине песме „Кад се поново родим“, затим је госте и слављеника поздравио директор школе, професор Предраг Јевтић, а у име издавача збирке песама „Мојих 80“, компаније „Новости“, присутнима се обратила и Јелена Јововић, уредник.

Ваљевска гимназија, Епархија ваљевска и ИП „Глас цркве“, Матији су предали вредне и занимљиве рођенданске поклоне, а Матија је затим, дирнут пажњом и љубављу, дуго и надахнуто читао и говорио своју поезију, често прекидан дугим аплаузима.

Организатор и водитељ Матијине поетске вечери је професор Вера Ваш.

Драги наш школски друже, драги наш Матија, живео „на многаја љета“!


Локација на сајту: Почетна Културна делатност Ликовна колонија
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs