Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Jeдан који хоће, увек је јачи од двојице који морају."
Војвода Живојин Мишић

САВИНДАН У ВАЉЕВСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У понедељак, 27. јануара, у свечаној сали Ваљевске гимназије прослављена је школска слава Свети Сава. У славу Светог Саве чинодејствовали су свештеници Ваљевске епархије и Црквени хор „Хаџи Рувим“, којим је дириговала госпођа Милица Степановић Бабамилкић. Светосавску химну је са Црквеним хором извео и Хор Ваљевске гимназије. „Царску јектенију“ непознатог аутора извео је Хор Ваљевске гимназије, којим је дириговала Николина Нинић.

Делове позоришне представе „Најлепши од синова српских“ извели су чланови Драмског студија Ваљевске гимназије. Сценарио и режија професор Анђелка Јеремић.

Ученици Ваљевске гимназије читали су своје награђене радове на литерарним конкурсима, које су расписали Друштво „Свети Сава“ и Друштво за српски језик и књижевност. Вања Миливојевић, ученик осмог разреда добио је прву награду за песму „Савин пут дуг осам векова“, а Динка Радосављевић освојила је прву награду за најбољи писмени задатак на тему Човек акције и човек контемплације у роману „Дервиш и смрт“ Меше Селимовића. Њихов ментор била је професор српског језика и књижевности Милена Милисављевић.

Додељене су и захвалнице матурантима школе за изузетан допринос у промовисању културне и јавне делатности Ваљевске гимназије. Протођакон Љубомир Ранковић даривао је ове ученике комплетима књига Исидоре Секулић, које им је уручио директор школе Предраг Јевтић. Награђени ученици су Мирјана Ђукић IV-5, Динка Радосављевић IV-5, Немања Грујичић 4-1 и Павле Игњатовић IV-7.

Музички део програма увеличале су Марија Урошевић за клавиром и Кристина Степановић на флаути, ученице I-6 одељења. Извеле су средњовековну композицију „Greensleeves” непознатог аутора. Њихов ментор је професор Неда Думић.

Након прославе, гости су у просторијама школе могли да погледају изложбу под називом „Осамсто година аутокефалности српске православне цркве“, чији је носилац Одбор за веронауку Епархије ваљевске. Аутори изложбе су свештеник Далибор Чкојић и господин Маринко Лугоња.

Дописница руског портала balkanist.ru Катарина Лане, пише о обележавању Савиндана у нашој школи у ауторском тексту "Поштоваћемо Светог Саву до последњег Србина на земљи. Како у Србији обележавају дан покровитеља школa."

https://balkanist.ru/budem-chtit-svyatogo-savvu-do-poslednego-serba-na-zemle-kak-v-serbii-otmechayut-den-pokrovitelya-shkolnogo-obrazovaniya/

https://youtu.be/56pfZadpXBo

https://youtu.be/hHm0lyPev3s

https://yadi.sk/d/6lkaEjefU8Qjaw

Локација на сајту: Почетна Колектив
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„Посебно је, а и ретко, задовољство бити у школи у којој се негује памет, а још веће задовољство што је та школа моја школа.“

4. IV 2017.
др Драгица Павловић Бабић, виши научни сарадник Института за психологију

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs