Ваљевска гимназија, Вука Караџића 3, 14000 Ваљево, тел/факс: +381 14 221 622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

Школа

Зрнца мудрости...

"Чудно је како је мало потребно да будемо сретни, и још чудније: како нам често баш то мало недостаје!"
Иво Андрић

"Не мораш бити бољи од других, буди само најбољи што можеш."

ПЕТИ ФИЛОЛОШКИ СУСРЕТИ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У четвртак, 14. октобра 2021. године, у Сремским Карловциа одржани су пети Филолошки сусрети ученика и професора Карловачке гимназије, Филолошке гимназије из Београда, Шабачке и Ваљевске гимназије.

Сусрети су протекли у знаку два велика јубилеја, 230 година од оснивања Карловачке гимназије, најстарије српске гимназије и 130 година Српске књижевне задруге, првог и правог модерног издавача међу Србима и 19. веку.

Добродошлицу учесницима сусрета пожелео је Бранко Стојков, директор Карловачке гимназије.

На почетку књижевних сусрета, др Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге, представио је историјат Задруге, њену књижевну, културну, националну и друштвену мисију. Говорио је о Колу, једној од најстаријих живих библиотека у Европи.

Представници литерарних секција Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије видео порукама мотивисали су за читање књига које је издала Српска књижевна задруга и за учлањење у породицу Задругара.

У другом делу активности промовисана је једна од књига овогодишњег плавог Кола, Плутархови списи О Сократовом демону и О сујеверју. Кроз време, књигу, културу и уметност, публику је водио др Ноел Путник, професор класичних језика Филолошке гимназије. Био је то празник речи којима је показана важност повезивања духа традиције и духа савремености. Разговор је бираним питањима и ефектним цитатима усмеравала др Маја Стокин, професорка Карловачке гимназије, организатор литерарног дела Филолошких сусрета.

Тема разговора учесника, представника класичних језика, био је хербаријум, који се чува у школи и за чији настанак је заслужан професор и други директор Карловачке гимназије с краја 18. века Андрија Волни. Представила га је др Милица Рат, професорка Природно-математичког факултета у Новом Саду. Предавање на тему Rerum natura: природњачки бастион латинске учености одржао је проф. др Војин Недељковић са одељења за класичне науке Филозофског факултета Универзитета у Београду. Радионице Како је дечко постао цвећка: мит о Нарцису из Овидијевих Метаморфоза и Игра око дрвета: Quae arbor sum? водиле су професорке Јелена Савић и Милица Јанковић. Организатор је била професорка Јелене Рудовић, помоћник директора Карловачке гимназије.

Дружења је заокружено на најлепши могући начин у свечаној сали Карловачке гимназије поетско-музичким сплетом Милоша Зупца и Немања Нешића који су поезији познатих српских песника дали нови, музички живот.

На Филолошким сусретима учествовали су представници литерарне секције Ваљевске гимназије Матија Пантелић I-5, Мина Кристић I-6, Ања Крунић II-5, Лена Лазић II-6, Марија Урошевић III-6, професори Бранкица Перић, Милена Милисављевић, Милан Поповић и Жељко Љубичић.

 

специјализовано-математичко одељење

Е-учење

Ко је присутан

Имамо 100 гостију на мрежи
Локација на сајту: Почетна Пројекти
Назад на врх

ЗАПИСАЛИ СУ О НАМА

„An honour and a sincere pleasure to visit your school. It is very obvious that you are doing an excellent work! Fantastic students and great teachers! The best combination for a powerful education. Thank you for allowing me to visit you. My warmest regards to all.“

9. III 2020.                  Gregory Dikaios, City College, International Faculty of the University of Sheffield, Thessaloniki

„Огромная благодарность замечательной гимназии в Валево за тёплую встречу и интереснейший рассказ о современной жизни гимназии и её истории от коллектива магистрантов – филологов из Московского городского педагогического университета и проф. Ирины Беляевой.

Надеемся на то, что интерес к русскому языку и культуре возродится, в том числе благодаря нашему возможному сотрудничеству.“

11. февраля 2020 года           Беляева Ирина Анатольевна, профессор Московского городского педагогического университета

Ваљевска гимназија

Адреса: Вука Караџића 3, Ваљево
Телефон: +381 14 221 622
Факс: +381 14 221 622
E-пошта: gimvaljevo@gmail.com
Веб: www.valjevskagimnazija.edu.rs